موتور EF7
در سال 2008 مهندسان شرکت ایران خودرو با همکاری کمپانی آلمانی F.E.V موفق به طراحی موتور EF7 شدند که یک سال بعد در سال 1386 این موتور تحت عنوان موتور ملی شناخته شد .
شرکت ایران خودرو توانست این پیشرانه 1645 سی سی را برای اولین بار همراه خودروی سمند به بازار معرفی کند که همین عامل باعث استقبال بسیار زیاد مصرف کنندگان از این خودروی ملی شد.
هدف مهندسان گروه صنعتی ایران خودرو از طراحی موتور EF7 تولید خودرو دوگانه سوزی بود که مجهز به پیشرانه ای باشد که هم با سوخت بنزین به خوبی کار کند و هم با گاز CNG .
موتور EF7 در دو مدل بنزینی و دو گانه سوز تولید شد.
اساس کار سوخت انتخابی موتور EF7 دوگانه سوز به طور خودکار بدین صورت است که گاز CNG را به عنوان سوخت اصلی انتخاب می کند و از طریق آن روشن می شود. همچنین موتور EF7 قادر است پس از اتمام هر یک از دو نوع سوخت، به طور اتوماتیک عملیات تعویض سوخت را انجام دهد.
حجم موتور EF7 ، 1.7 لیتر و مصرف سوخت ترکیبی آن در هر صد کیلومتر 7.49 لیتر بنزین است و بر خلاف انتظار این اعداد نه تنها نشان دهنده عملکرد ضعیف این موتور نیست بلکه عملکرد خوب آن توانسته حداکثر توان 114 اسب بخار و گشتاور 155 نیوتن متر را ایجاد کند که این اعداد حتی در مقایسه با موتورهای بنزینی، نیز بهبود پیدا کرده است ، از این رو طراحی و تولید موتور EF7 دستاورد بزرگی در صنعت خودروی کشور محسوب می شود .
با مقایسه قدرت و گشتاور موتور EF7 متوجه می شویم که موتور EF7 قدرت و گشتاور بالاتری نسبت به پیشرانه های قبلی خود مانند TU5 و XU7 دارد .
جهت مقایسه بهتر است عملکرد موتورهای XU7 و TU5 را در نظر بگیریم. پیشرانه XU7 در دور های پایین و TU5 در دور های بالا عملکرد بهتری دارند. اما موتور EF7 در محدوده وسیع تری از دور ها به خوبی کار می کند ، اما به طور کلی این موتور در حالت تنفس طبیعی قوی ترین موتور تولید داخل تا به امروز است. که بر روی برخی از محصولات ایران خودرو قرار گرفته است.
مشخصات فنی موتور EF7 :
- حجم موتور: ۱۶۴۵ سی سی (1.7 لیتر)
- شتاب موتور (صفر تا صد ) : حدود 12.5 ثانیه
- تعداد سیلندر: ۴ سیلندر خطی
- تعداد سوپاپ ها : 16 سوپاپ
- نسبت تراکم: ۱۱ به ۱
- حداکثر قدرت خروجی: ۱۱۴ اسب بخار
- حداکثر گشتاور: ۱۵۵ نیوتن متر
- مصرف سوخت 7.49 لیتر در هر صد کیلومتر
- سیستم سوخت: سوخت رسانی انژکتوری
- سوخت مصرفی: بنزین، گاز CNG
- مصرف سوخت 7.49 لیتر در هر صد کیلومتر
- سیستم خنک سازی موتور: خنک سازی آبی
- سر سیلندر: آلومینیومی
- بلوک سیلندر: چدن
مزایای موتور EF7چیست؟
- صدای کم موتور
- قابلیت دوگانه سوز بودن
- توان و گشتاور بالا در مقایسه با میزان سوخت مصرفی
- تجهیز به سیستم خودکار انتخاب سوخت در مدل گازسوز
- مصرف سوخت پایین
- قابلیت روشن شدن با گاز در دمای پایین
- عدم نیاز به بنزین و تحت تاثیر قرار نگرفتن کارکرد خودرو به بنزین با تحت هیچ شرایطی
- عدم نیاز به تنظیم فیلتر سوپاپهای موتور
- استاندارد آلایندگی بالا
پایه کمپرسور
- برند ساتراپ جهان
- مناسب موتور:TU5
- مناسب خودرو:206 و 207 و پارس TU5
- جنس:آلومینیوم
- گارانتی:ضمانت و اصالت و تعویض 1 سال باربد پارت
معایب موتور EF7چیست؟
- کمبود قطعات یدکی و نبود متخصص برای تعمیر این نوع موتور
- طراحی پیچیده موتور
- هزینه ی بالای لوازم یدکی نسبت به سایر خودروهای تولیدی
- هزینه بالای تعمیر و نگهداری
- کیفیت پایین دسته موتورها
- روغنریزی در اویل ماژول
پس از بررسی مشخصات فنی و مزایا و معایب EF7 سوال پیش می آید که موتور EF7 بر روی چه ماشین هایی است؟
خودروهای مجهز به موتور EF7 کدامند؟
- سمند بنزینی
- سمند دو گانه سوز
- سورن بنزینی
- دنا بنزینی
روغن موتور مناسب موتور EF7
موتور EF7 به عنوان یکی از مهمترین بخش های خودرو می باشد. بنابراین جهت تامین نیاز موتور و خنک کاری آن باید از روغن موتور با کیفیت استفاده کنید..
مواد افزودنی که درون روغن موتور EF7 قرار می گیرند، به خنک کردن موتور کمک زیادی می کنند. همچنین این مواد از زنگ زدگی و فرسودگی موتور جلوگیری خواهند کرد.
با توجه به حساسیت موتور EF7 و تعداد سوپاپ های آن حتماً باید در آن از روغن موتورهای استاندارد استفاده کرد. خودروساز استفاده از روغن موتورهایی با درجه گرانروی ( ویسکوزیته) W4010 را برای موتور EF7 پیشنهاد کرده است. گرانروی (ویسکوزیته) به معنی غلظت و سخت حرکت کردن می باشد.
همچنین می توان در مناطق جغرافیایی سرد و یا در فصل زمستان از روغن موتورهای W305 که عملیات روانکاری بهتری در سرما دارند نیز برای این پیشرانه استفاده کرد.
روغن موتور بهران سوپر پیشتاز 10W40 ، روغن موتور ایرانول ریسینگ 10W40و روغن موتور پارس سوپر پایا 10W40 ، روغن موتور های پیشنهادی با درجهی گرانروی مناسب برای موتور EF7 و سطح کیفیت API SL برای این موتور بسیار مناسب هستند.
نکاتی در مورد خرید روغن موتورهای EF7
جهت انتخاب و خرید مطمئن روغن موتور لازم است به نکات زیر توجه نمایید.
- پیشنهاد خودروساز برای حجم روغن افزوده شده به موتور EF7 آن است که در هر بار تعویض روغن موتور ، این خودرو نیاز به 5 لیتر روغن موتور با تعویض فیلتر دارد و بدون تعویض فیلتر 4.5 لیتر روغن موتور کافی است.
- روغن هایی تولیدی مناسب فشار بالا انتخاب مناسب تری هستند. رابطه مستقیمی بین گرانروی و فشار بالای روغن وجود دارد. این دو شاخص را باید زمان رانندگی در شرایط متنوع مورد بررسی قرار دهید.
- به طور معمول لجن از روغن هایی که اکسید می شوند به وجود می آید. روغن هایی که کیفیت ندارند و برندشان متفرقه می باشد سریعا اکسید می شوند. شما باید تنها روغن موتورهای برند و معتبر را استفاده کنید.
- هر یک از برندهای روغن موتور EF7 دارای عمر مشخصی می باشند. عواملی مانند مقدار کیلومتر طی شده هر یک از خودروها، گرمای وارد شده به خودرو و .... از جمله عواملی هستند که بر طول عمر روغن موتور نقش دارند. روغن موتورها را باید طبق زمان بندی که دارند تعویض نمایید و از تست تغییر رنگ روغن جهت اطلاع از سلامت و یا زمان تعویض پرهیز نمایید.
- طول عمر بهترین روغن موتور EF7به دمای محیط، شرایط آب و هوایی، تجهیزات خودرو و ... بستگی دارد همچنین این عوامل تاثیر زیادی بر طول عمر خودرو می گذارند.
مقایسه موتور TU5 و EF7
با بررسی موتور خودروهای پرطرفدار ایران خودرو متوجه کاربرد بسیار دو پیشرانه TU5 و EF7 می شویم. این دو پیشرانه علیرغم شباهت های ظاهری بسیار از لحاظ فنی تفاوت های زیادی دارند که این امر مقایسه آن ها را پر اهمیت می کند.
شباهت مشخصات فنی در موتور EF7 و TU5 در آن است که هر دو موتور های 4 سیلندر و 16 سوپاپه ای هستند که قابلیت هماهنگی با گیربکسهای دستی و اتوماتیک را دارند . با مقایسه قدرت و گشتاور در دو پیشرانه میتوان گفت با آنکه حجم موتور EF7 تنها کمی بیشتر از موتور TU5 است اما به دلیل آنکه توان موتور EF7 ، 114 اسب بخار و گشتاور آن حداکثر 155 نیوتن متر است نسبب به موتور TU5 با توان 105 اسب بخار و گشتاور حداکثر 142 نیوتن متر برتری دارد.
همان طور که در مقاله موتور TU5 بررسی کردیم پیشرانه TU5 مزایا , و معایبی دارد که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
مزایای موتور TU5 چیست؟
- صدای کم
- موتور بسیار با دوام با طول عمر بالا
- استهلاک پایین
- مصرف سوخت پایین در مقایسه با دیگر خودروهای تولیدی
- قدرت و شتاب و سرعت مناسب
- لوازم یدکی در دسترس
- هزینه های تعمیر و نگهداری مناسبتر در مقایسه با موتور EF7
- استاندارد آلایندگی یورو ۵
- دارای استانداردهای زیست محیطی
- برخورداری از قیمت مقرون به صرفه
- دوستدار محیط زیست
معایب موتور TU5 چیست؟
- حساسیت به نوع روغن مصرفی
- تکنولوژی قدیمی
- حساسیت بالا به قطعات مصرفی
- روغن ریزی از در قالپاق روغن و شیلنگ های بخاری
- دمای بسیار بالای موتور هنگام کارکرد
- عملکرد ضعیف پیستون ها
- قدرت پایین در دنده ۵
- حساسیت به بنزین مصرفی بی کیفیت و یا سوخت با اکتان پایین
موتور EF7 مدل دوگانه سوز به دلیل آنکه وابسته به یک نوع سوخت نیست برای مصرف کنندگانی که از خودروی خود بسیار استفاده می کنند و به یک نوع سوخت بسنده نمی کنند خودرویی ایده آل است و آن را نسبت به خودروهایی که به موتور TU5 مجهز هستند برتر می کند.
از نظر مصرف سوخت نمیتوان یکی را بر دیگری پیروز دانست و اختلاف چندانی بین نسخههای بنزینی موتور TU5 و EF7 وجود ندارد. در بحث طراحی ظاهری هر دو موتور چیدمان قابل قبولی دارند و خبری از سیمکشیهای نامنظم و ناهماهنگ برخی موتورها همچون XU7 و M15 در آنها نیست. در خاتمه باید گفت مقایسه موتور TU5 با EF7 پیروز قاطعی ندارد و اولویتهای مصرفکنندگان میتواند نتیجه را مشخص کند. درصورتیکه به دنبال خرید خودرویی با هزینههای نگهداری و استهلاک کمتر هستید و نوع سوخت مصرفی آن اهمیت ندارد موتور TU5 پاسخگوی نیازها خواهد بود، اما اگر اولویت شما موتوری دوگانهسوز و بهروزتر است موتور EF7 انتخاب بهتری به نظر خواهد رسید.
در زیر لیست خودروهای مجهز به موتور TU5 آمده است تا مصرف کنندگان بتوانند به سهولت مدل خودروی خود را انتخاب کنند
- پژو 405 SLX
- پژو پارس TU5
- پژو 206
- پژو 207
- پژو 301
معرفی موتور EF7 پلاس (EFP)
مهندسان شرکت ایران خودرو از اواخر سال 1401 اقدام به طراحی نسخه به روز رسانی شده موتور EF7 با نام EF7 پلاس ، EFP یا EF7 توربو کردند. در جهت بهبود بازدهی موتور و کاهش آلایندگی و مصرف سوخت بسیاری از قطعات داخلی آن مانند میل سوپاپ، سرسیلندر، میل لنگ، رینگ و پیستون و شاتون نسبت به موتور EF7 اصلاح شده است و حداکثر سوخت مصرفی موتور EF7 در هر 100 کیلومتر حدود 7 لیتر است . با توجه به تغییرات انجام گرفته و بهره مندی پیشرانه EFP از استاندارد آلایندگی یورو 5 می توان نتیجه گرفت موتور EFP نسل جدیدی از موتورهای داخلی می باشد که تفاوت های زیادی با موتور EF7 دارد.
مشخصات ظاهری موتور EFP
موتور EFP در نگاه اول از لحاظ ظاهری کاملا مشابه موتور EF7 می باشد اما با کمی دقت متوجه تفاوت های ظاهری این دو پیشرانه می شویم
- منیفولد هوای موتور EFP از جنس پلاستیک ساخته شده که نسبت به نمونه فلزی در موتورهای EF7 بهبود پیدا کرده است .
- قالپاق سوپاپها و ریل سوخت هم که پیش از این در موتور EF7 به صورت فلزی ساخته شده بودند حالا از جنس پلاستیک هستند .
- نمای قسمت بالای سرسیلندر در موتور EFP به صورت مشکی درآمده است.
- در موتور EFP به صورت فابریک جهت بهبود فرآیند خنک کاری موتور از منبع انبساط جداگانه از رادیاتور استفاده شده است که قبلاً صرفاً در برخی موتورهای EF7های تنفس طبیعی مورد استفاده قرار میگرفت.
مشخصات فنی موتور EFP
- حجم موتور: 1.7 لیتر
- شتاب موتور (صفر تا صد ) حدود 12.5 ثانیه
- تعداد سیلندر: ۴ سیلندر خطی
- تعداد سوپاپ ها : 16 سوپاپ
- حداکثر قدرت خروجی: 160 تا 170 اسب بخار
- حداکثر گشتاور: 240 نیوتن متر
مزایای موتور EFP
- قدرتمندترین موتور با مصرف سوخت پایین در ایران و خاورمیانه
- کاهش دور کارکرد درجا و آرام موتور EFP به 650 دور بر دقیقه (منجر به کاهش مصرف سوخت و آلایندگی)
- کاهش بیش از یک کیلوگرم وزن مجموعه لنگ و لغزنده موتور
- افزایش شدت اغتشاش جریان داخل محفظه احتراق
- سامانه خنککننده موتور مجهز به هواگیری خودکار
- ایجاد اصلاحات بر روی سرسیلندر
- تغییر در پورت ورود و خروج هوا یا دود
- عملکرد بهتر سیستم زمانبندی متغیر سوپاپها و کاهش احتمال برخورد سوپاپ با پیستون از طریق تغییر در جنس پیستون و نوع طرح آج قسمت بالای آنها ( علاوه بر وجود جایگاه سوپاپ روی پیستون در قسمت میل سوپاپ هوا ، در سمت دیگر پیستون و محل فرود آمدن سوپاپهای دود نیز شاهد اضافه شدن چینخوردگی (پاکتهای سوپاپ) هستیم .)
- بهبود کارکرد و افزایش راندمان موتور EFP (استفاده از سیستم زمانبندی متغیر سوپاپها CVVT هم برای میل بادامک هوا و هم میل سوپاپ دود تا خروج گاز از موتور راحت تر انجام گیرد )
- افزایش راندمان
- استفاده از اویل پمپ بهبود یافته و تضمین کننده سلامت موتور (به منظور تامین فشار روغن مناسب برای سامانه زمانبندی متغیر سوپاپها، در موتور EFP از اویل پمپ بهینه و جدید استفاده شده)
- پمپ جریان هوای بیشتر به داخل موتور (به دلیل تغییر در نوع پروانه های موتور EFP و تغییر در مکانیزم محرک دریچه هدرروی از سیستم وکیومی به سیستم کاملا الکترونیک تحت کنترل ایسیو )
- دور آرام موتور از ۸۵۰ به ۶۵۰ دور در دقیقه کاهش پیدا کرده بدون آنکه سر و صدا و لرزش آن بیشتر شود.
- کاهش مصرف سوخت
- تغییر استانداردهای مرتبط با بهبود گرانروی روغن برای موتور
- کاهش اصطکاک رینگ با دیواره سیلندر و پوشش DLC.
معایب موتور EFP
- قیمت بالاتر لوازم یدکی نسبت به لوازم یدکی موتور EF7
- نیاز به روغن و فیلتر روغن با کیفیت بالاتر
- عدم امکان استفاده از لوازم یدکی در دسترس برای موتور EF7
- در صورتی خرابی در دسترس نبودن تعمیرکار ماهر و بالا بودن اجرت آنها
پس از بررسی مشخصات فنی و مزایا و معایب EFP این سوال پیش می آید که موتور EFP بر روی چه ماشین هایی است؟
خودروهای مجهز به موتور EFP کدامند؟
- دنا معمولی
- دنا پلاس
- دنا پلاس اتوماتیک
- دنا پلاس جوانان
- تارا اتوماتیک
- سورن پلاس
- کراس اور ریرا
- روغن موتور مناسب موتور EFP
روغن موتور EFP میبایست با درجه گرانروی 5W40حجم 5.5 لیتر استفاده می شود . درجه کیفی این روغن موتور API SN یا API SM باشد.
مقایسه موتور EF7 و EFP
- سیستم خنککننده موتور EF7 در EFP تغیر کرده است .
- توان خروجی حدود ۵ تا ۱۰ درصد در موتور EFP نسبت به EF7 افزایش داشته است .
- حداکثر گشتاور تولیدی حدود ۲۵ نیوتن متر در موتور EFP نسبت به EF7 افزایش داشته است .
- دور کارکرد درجا و آرام موتور حدود 200 دور بر دقیقه در موتور EFP نسبت به EF7 کاهش داشته است
- میانگین مصرف سوخت تا حدود یک لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر در موتور EFP نسبت به EF7 کاهش داشته است
- تغییرات در طراحی و ابعادی اجزای فنی موتور EFP نسبت به EF7
- استفاده از رادیاتور جدید مجهز به منبع هواگیری خودکار جداگانه در موتور EFP نسبت به EF7
- تغییر در استاندارد روغن و درنتیجه عملکرد روانتر قطعات متحرک در موتور EFP نسبت به EF7
- اضافه شدن سیستم CVVT به میل سوپاپ دود در موتور EFP نسبت به EF7
- استفاده از منیفولد دود به صورت ورقکاری شده در موتور EFP نسبت به EF7
- برقی شدن محرک دریچه هدررو توربوشارژ جهت کاهش لگ توربو شارژ در موتور EFP نسبت به EF7
- بکارگیری منیفولد هوا و قالپاق سوپاپ پلاستیکی مشکی رنگ در موتور EFP به جای مدل فلزی در موتور EF7
لوازم یدکی مناسب موتور EFP
با عرضه موتور EFP تامین کنندگان اصلی ایران خودرو جهت رفع مشکل تامین لوازم یدکی اقدام به تولید قطعات اصلی و با کیفیت آن خودرو می کنند.
شرکت ساتراپ جهان هم پس از نصب موتور EFP بر روی خودروهای موجود در بازار اقدام به تولید و عرضه محصولاتی همچون اویل پمپ بهبود یافته ، پایه دینام و پایه کمپرسور مناسب موتور EFP می نماید تا قطعات آلومینیومی و با کیفیت به سهولت و از طریق فروشگاه اینترنتی باربدپارت در اختیار مصرف کنندگان قرار گیرد.
ازطریق📞این لینک باما درتماس باشید.