در سال 1990 میلادی برای نخستین بار نسخه کاربراتوری موتور TU3 در خودروهای سیتروئن AX و پژو 106 (Peugeot 106) معرفی شد و پس از دو سال موتور TU3 ارتقا یافته و نسخه انژکتوری آن جایگزین مدل کاربراتوری شد.
با تغییراتی که در مدل انژکتوری ایجاد شد ، موتور TU3 انژکتوری توانست 100 اسب بخار قدرت تولید کند که این قدرت در مدل های کاربراتوری نهایتا به 80 اسب بخار می رسید.
موتور 1.4 لیتری TU3 مانند موتور M15 (در محصولات سایپا) به دلیل مصرف سوخت بسیار پایین مناسب خودروهای شهری بوده و به دلیل هزینه های پایین نگهداری و عملکرد قابل قبول ، توانسته در مدتی کوتاه محبوبیت زیادی میان مصرف کنندگان کسب کند.
موتور TU3 در ایران به عنوان یکی از محبوب ترین پیشرانه های خانواده خودرو پژو به ویژه پژو 206 و پژو 207 شناخته می شود.
بررسی اجمالی موتور TU3:
موتور 4 سیلندر TU3 یکی از پیشرانه های خانواده پژو سیتروئن با حجم 1360 سی سی قادر است حدود 75 اسب بخار قدرت و 118 نیوتن متر گشتاور تولید کند.
موتور TU3 به دلیل عملکرد قابل قبول و مصرف سوخت ترکیبی پایین 6.36 لیتر در هر 100 کیلومتر به عنوان یکی از اقتصادی ترین پیشرانه ها معرفی می گردد.
طراحی موتور TU3 ساده بوده و قطعات آن با قیمت بسیار مناسب در دسترس می باشد و در صورت خرابی مشکل دسترسی به تعمیرکار ماهر یا تامین قطعات یدکی وجود ندارد.
مشخصات فنی موتور TU3 :
- حجم موتور TU3: 1360 سی سی (1.4 لیتر)
- شتاب موتور (صفر تا صد ) : حدود 11.6 ثانیه
- تعداد سیلندر: ۴ سیلندر خطی
- تعداد سوپاپ موتور TU3 : 8 سوپاپ
- نسبت تراکم : 9.6 به 1
- حداکثر قدرت خروجی: 72 اسب بخار
- حداکثر گشتاور: 118 نیوتن متر
- مصرف سوخت : 6.36 لیتر در هر صد کیلومتر
- سیستم سوخت: سوخت رسانی انژکتوری
- سوخت مصرفی: بنزین با اکتان 95
- جنس سر سیلندر موتور TU3 : آلیاژ آلومینیوم
- جنس بلوک سیلندر: آلیاژ آلومینیوم
مزایای موتور TU3چیست؟
- مصرف سوخت پایین :
موتور TU3 به دلیل بهره گیری از سیستم تزریق الکترونیکی مصرف سوخت بهینه ای داشته و همچنین موتور با بهره گیری از این سیستم می تواند عملکرد بهینه ای در شرایط مختلف داشته باشد.
- هزینه نگهداری پایین :
لوازم یدکی مناسب پیشرانه TU3 با قیمت مناسب در دسترس بوده و هزینه های تعمیر و نگهداری آن نسبتا پایین است.
- عملکرد مناسب در خودروهای سبک :
موتور TU3 برای خودروهای کوچک و شهری عملکرد بهینه دارد.
- طول عمر مفید بالا :
با انجام اقدامات روتین نگهداری خوردو مانند تعویض به موقع روغن ، بررسی سیستم خنک کاری و تنظیم سوپاپ ها موتور TU3 می تواند تا صدها کیلومتر بدون مشکل خاصی عملکرد بهینه داشته باشد.
- بهره گیری از سیستم خنک کاری مایع :
این سیستم به حفظ دمای مناسب موتور کمک کرده و از گرمای بیش از حد آن جلوگیری می کند و از این طریق منجر به کاهش استهلاک و افزایش عمر مفید موتور می شود.
- استفاده از سرسیلندر آلومینیومی:
استفاده از آلومینیوم در ساخت سرسیلندر منجر به کاهش وزن موتور شده و در نتیجه بهبود سیستم خنک سازی موتور و افزایش طول عمر مفید موتور را در پی دارد. سر سیلندرهای آلومینیومی نسبت به چدن در برابر زنگ زدگی و خوردگی مقاومتر بوده و به افزایش دوام موتور کمک می کند.
معایب موتور TU3چیست؟
- قدرت پایین : موتور TU3 با 75 اسب بخار قدرت کمتری نسبت به موتورهای جدیدتر مانند TU5 دارد.
- عملکرد ضعیف در سربالایی ها و سبقت گیری ها
- فناوری قدیمی
- راندمان پایین
- دمای بالای موتور : دمای بالای موتور TU3 بر کیفیت روغن و عملکرد موتور تاثیر منفی می گذارد. (سیستم خنک کاری مایع می تواند به حفظ دمای مناسب موتور کمک کرده و از آسیب های ناشی از گرما جلوگیری می کند.)
- استهلاک بالا ( می توان با تعویض به موقع روغن موتور و فیلتر روغن استهلاک را کاهش داد)
- سوختن واشر سرسیلندر : واشر قطعه ای میان سرسیلندر و بلوک موتور می باشد که وظیفه آب بندی موتور و حفظ فشار کمپرس در سرسیلندرها را بر عهده دارد. واشر زدن موتور TU3 به معنای آسیب دیدن این قطعه می باشد که منجر به ورود آب به محفظه احتراق شده و کاهش قدرت موتور را در پی دارد.
- نشتی روغن
پس از بررسی مشخصات فنی و مزایا و معایب موتور TU3 سوال پیش می آید که این پیشرانه بر روی چه ماشین هایی است؟
پایه کمپرسور
- برند ساتراپ جهان
- مناسب موتور:TU5
- مناسب خودرو:206 و 207 و پارس TU5
- جنس:آلومینیوم
- گارانتی:ضمانت و اصالت و تعویض 1 سال باربد پارت
خودروهای مجهز به موتور TU3کدامند؟
- پژو 206
- پژو 207
- سیتروئن AX
- سیتروئن C3
روغن موتور مناسب موتور TU3
موتور TU3 به عنوان یکی از مهمترین بخش های خودرو می باشد. بنابراین می بایست جهت تامین نیاز موتور و خنک کاری منظم آن از روغن موتور با کیفیتی استفاده کرد که به عملکرد بهینه و افزایش طول عمر مفید موتور کمک کرده و همچنین بتواند استهلاک را کاهش دهد.
- حجم روغن 3.25 لیتر بوده و پیشنهاد می شود پس از هر بار تعویض روغن ، فیلتر آن نیز تعویض گردد.
- ویسکوزیته روغن در هوای گرم می بایست SAE 20W-50 و در هوای سرد با دمای کمتر از منفی 8 درجه سانتیگراد SAE 10W-40 باشد.
- سطح کیفیت روغن می بایست SM و SN و API SL باشد.
- پیشنهاد می شود هر 5000 تا 6000 کیلومتر ، روغن موتور و فیلتر روغن تعویض گردد.
معرفی چند مدل روغن با کیفیت برندهای معتبر:
- بهران سوپر پیشتاز 10W-40 با خاصیت حافظتی و تمیز کنندگی عالی مناسب فصل زمستان بوده و به عملکرد بهینه موتور در دماهای پایین بسیار کمک می کند . روغن موتور بهران سوپر پیشتاز از طریق کاهش اصطکاک ، سایش و رسوبات میان قطعات می تواند طول عمر مفید موتور را افزایش دهد.
- کاسترول مگناتک 10W-40 با بهره گیری از تکنولوژی مگناتک و مولکول های هوشمند به قطعات فلزی چسبیده و از سایش و خوردگی آن ها جلوگیری می کند ، همچنین روغن موتور کاسترول مگناتک تحمل حرارت بالایی داشته و در شرایط گرمایی هم کیفیت خود را حفظ می کند. روغن کاسترول مگناتک از تشکیل رسوبات و زنگ زدگی جلوگیری کرده و عملکرد بهینه موتور را در شرایط دمایی مختلف تضمین می کند.
- اسپیدی 10W-40 با کیفیت ، قیمت و ویسکوزیته مناسب در دماهای مختلف مخصوصا دماهای پایین روانکاری خوبی ارائه می دهد و به خوبی می تواند از موتور TU3 محافظت نماید.
واشر زدن موتور TU3 به معنای آسیب به قطعه واشر سر سیلندر می باشد. در صورت امکان می بایست با اقداماتی مانند چک کردن مداوم سطح آب و روغن ، استفاده از مایع ضد یخ ، بررسی سیستم خنک کننده ، عدم اعمال فشار اضافی بر روی موتور ، پرهیز از شتاب گیری ناگهانی و تعویض به موقع روغن و مایعات از واشر زدن خودرو جلوگیری کرد.
از مهم ترین دلیل واشر زدن موتور TU3 :
- گرم شدن بیش از حد موتور : در صورتی که سیستم خنک کننده مانند رادیاتور یا فن خودرو آسیب دیده باشد و مایعات به خوبی در موتور گردش نداشته باشند ، موتور بیش از حد گرم شده و به واشر سرسیلندر آسیب می رسد.
- عدم انجام اقدامات روتین نگهداری : عدم تعویض به موقع مایع خنک کننده و روغن می تواند منجر به فرسودگی و آسیب به واشر شود.
- استفاده از قطعات بی کیفیت: استفاده از واشرهای بی کیفیت یا ضعف در مونتاژ عامل مهم آسیب به واشر است.
موتور TU3 توربو چیست؟
موتور TU3 توربو همان موتور TU3 جدید است که به منظور افزایش قدرت و کارایی موتور TU3 بهینه شده است. قدرت موتور TU3 توربو می تواند به 100 اسب بخار یا بیشتر و گشتاور آن نیز به 150 نیوتن متر برسد. شتاب و قدرت در موتور TU3 توربو با طراحی بهینه افزایش یافته و در شرایط بارگذاری مناسب می تواند مصرف سوخت را کاهش دهد.
سیستم تزریق الکترونیکی بهینه شده در موتور TU3 توربو منجر به عملکرد بهتر این موتور در فشار بالاتر می شود.
مقایسه موتور TU3 و TU2
با بررسی موتور خودروهای پرطرفدار ایران خودرو متوجه کاربرد بسیار دو پیشرانه TU3 و TU2 می شویم. این دو پیشرانه هر دو از خانواده موتورهای پژو سیتروئن بوده و علیرغم شباهت های ظاهری از لحاظ فنی تفاوت های زیادی دارند که این امر مقایسه آن ها را پر اهمیت می کند.
- موتور TU3 با حجم 1360 سی سی نسبت به موتور 1124 سی سی TU2 حجیم تر شده است.
- موتور TU3 با حداکثر قدرت 75 اسب بخار نسبت به حداکثر قدرت 60 اسب بخار موتور TU2 قوی تر شده است.
- موتور TU3 با حداکثر گشتاور 118 نیوتن متر نسبت به حداکثر گشتاور 90 نیوتن متر موتور tu2 ارتقا یافته است.
- موتور TU3 از تکنولوژی تزریق الکترونیکی استفاده کرده که مصرف سوخت بهینه تری نسبت به موتور کاربراتوری TU2 دارد.
- موتور TU3 از سرسیلندر آلومینیومی سبک با طراحی بهینه استفاده کرده که عملکرد خوبی در تزریق سوخت ، خروج گازها ، خنک کاری موتور ایفا کرده و عمر مفید آن را افزایش می دهد ، در مقابل موتور TU2 دارای سرسیلندر آهنی با وزن بالا است که به دلیل طراحی ساده کارایی کمتری در خنک سازی و انتقال حرارت ارائه می دهد.
- موتور TU3 نسبت به موتور TU2 تراکم بالاتری دارد که به افزایش کارایی و قدرت موتور کمک می کند.
در نتیجه موتور TU2 با وجود آنکه قدرت و شتاب کمتری نسبت به موتور TU3 داشته اما به دلیل اقتصادی بودن توانسته میان مصرف کنندگان محبوبیت داشته باشد.
مقایسه موتور TU3 با TU5 :
- موتور TU3( تی یو تیری ) و TU5 (تیوفایو) هر دو از خانواده موتورهای پژو سیتروئن بوده که در مشخصات فنی تفاوت های قابل توجهی دارند.
- حجم موتور TU3 1360 سی سی و حجم موتور TU5 ، 1587 سی سی می باشد.
- قدرت خروجی موتور TU3 حدود 75 اسب بخار و قدرت خروجی موتور TU5 حدود 105 اسب بخار است.
- گشتاور موتور TU3 حدود 120 نیوتن متر و گشتاور موتور TU5 حدود 142 نیوتن متر می باشد.
- موتور TU3 و TU5 هر دو دارای 4 سیلندر هستند که در موتور TU3 عموما از نوع 8 سوپاپ و در موتور TU5 از نوع 16 سوپاپ می باشد.
- مصرف سوخت ترکیبی موتور TU3 حدود 6.3 لیتر در 100 کیلومتر و در موتور TU5 حدود 7 لیتر در هر 100 کیلومتر می باشد.
در نتیجه موتور TU5 با وجود آنکه هزینه نگهداری بالاتر و مصرف سوخت بیشتری دارد ولی قدرت و شتاب بسیار بهتری نسبت به موتور TU3 ارائه می دهد و عموما مناسب خودروهای جاده ای است، در مقابل قیمت موتور TU3 پایین تر بوده و محبوبیت بسیاری میان مصرف کنندگان خودروهای اقتصادی شهری دارد .
خودروهای مجهز به موتور TU5:
حال به معرفی خودروهایی که از موتور TU5 بهره گرفته اند می پردازیم.
- پژو 206 هاچبک و صندوقدار
- پژو پارس TU5
- رانا پلاس
- پژو 207
- تارا
لوازم یدکی مناسب موتور TU3 و TU5
پس از عرضه موتور TU3 و TU5 تامین کنندگان اصلی ایران خودرو جهت رفع مشکل تامین لوازم یدکی اقدام به تولید قطعات اصلی و با کیفیت آن خودرو نموده اند.
شرکت ساتراپ جهان تامین کننده اصلی قطعات موتوری ایران خودرو اقدام به تولید و عرضه محصولاتی همچون اویل پمپ ، پایه دینام و پایه کمپرسور ، دسته موتور ، درب ترموستات ، سه راهی R2 و سه راهی 206 مناسب موتور TU3 و TU5 نموده است تا قطعات آلومینیومی و با کیفیت به سهولت و از طریق فروشگاه اینترنتی باربدپارت در اختیار مصرف کنندگان قرار گیرد.
ازطریق📞این لینک باما درتماس باشید.