خداحافظ پرشیا :
تاریخچه تولید پژو 405 توسط ایران خودرو به سال 1372 هجری شمسی برمی گردد که در دو تیپ GL و GLX با موتورهای کاربراتوری عرضه شد که پس از چند سال موتورهای کاربراتوری جای خود را به موتور انژکتوری 1.8 لیتری دادند.
در سال 1379 شرکت ایران خودرو از تولید پژو 406 صرف نظر کرد و به جای آن فیس لیفتی (بازنگری و تغییر چهره یک مدل خودرو به منظور رفع ایراد و به روز رسانی ) از پژو 405 با نام پژو پرشیا یا پژو پارس طراحی کرد.
پژو پارس در طول این سالها پیشرفت چندانی در زمینه امکانات نداشته و با اینکه نسخه فعلی از برخی جهات نسبت به نمونههای اولیه کاملتر شده اما در قیاس با جهش تکنولوژی جهانی در سالهای اخیر به نوعی پسرفت کرده است.
فروش پژو پارس در بازار رقبایی مانند پژو ۲۰۶ صندوقدار، رانا پلاس و نسخههای مختلف سمند را دارد که در ادامه به شرح دلایل برتری هر کدام می پردازیم.
رقبای پژو پارس :
1-پژو 206 صندوقدار:
پژو 206 صندوقدار مجهز به ترمزها و سیسیتم تعلیق عقب برتر و همچنین موتور مدرن تر 16سوپاپه است که هم نرم تر کار می کند و هم اینکه مصرف سوخت کمتری نسبت به موتور پژو پارس دارد .
رانا پلاس مجهز به موتور برتر و آپشنهایی نظیر کروزکنترل و با دریافت استاندارهای 85 گانه خودروی ایمن تری نسبت به پژو پارس می باشد.
3- سمند LX:
سمند LX خودرویی اقتصادی تر از پژو پارس است و صندلیهای راحتتری دارد. نسخه EF7 سمند هم به دلیل آنکه مجهز به موتور 16 سوپاپ است ، در دورهای بالاتر تنفس بهتری دارد و به شکل محسوسی کم مصرف تر از پارس ظاهر می شود.
حال پس از گذشت 23 سال از تولید پژو پارس ، عرضه این خودرو در بازار به دلیل نداشتن ایمنی کافی بسیار محدود شده است .
مهدی اسلام پناه، رئیس سازمان ملی استاندارد، روز ۲۳ آبانماه ۱۴۰۲ اعلام کرد:بر اساس تقویم شورای عالی استاندارد برای اجرای استانداردهای ۸۵گانه خودرویی ، بازههای زمانی مختلفی در نظر گرفته شده است که تعدادی از خودروهای در حال حاضر این استاندارد را ندارند و الزام توقف تولید آن ها را در نظر گرفت.
به نقل از رئیس سازمان ملی استاندارد خودرو پژو پارس به علت دارا نبودن استاندارد های 85گانه سازمان ملی استاندارد، از 16 اسفندماه 1402 برای همیشه با خط تولید شرکت ایران خودرو خداحافظی خواهد کرد.
مهدی اسلام پناه در پاسخ به سوالی درباره خودروهای پیش فروش شده پس از مهلت اخذ استانداردهای اجباری از جمله پژو پارس گفت: سازمان استاندارد مسئولیتی در قبال پیش فروشها پس از مهلت قانون توقف تولید ندارد لذا آنچه که قانون برای ما وضع کرده است ما به آن عمل خواهیم کرد و از آنجایی مصرف کننده باید رضایت کافی و وافی از کالا را داشته باشد تولیدکنندگان نیز ملزم به رعایت قانون هستند.
خودروسازان داخلی موظف هستند تا پایان سال ۱۴۰۲ آپشنها و استانداردهای جدیدی را در محصولات خود به کار ببرند. این استانداردها عبارتند از:
- نشانگر تعویض دنده (GSI)
- کنترل پایداری (ESC)
- نشانگر فشار باد تایر (TPMS)
- چراغ اتوماتیک یااتولایت
- حفاظت از عابر پیاده( Hood Pop up or Active Hood(Bonnet) Lift System )
- استحکام کابین
- هشدار انحراف از مسیر
- سیستم ترمز اضطراری پیشرفته یا ترمز کمکی
- دی لایتو پوزیشن لایت
ازطریق📞این لینک با ما در تماس باشید.